Menü
Alışveriş Sepeti

Sıkça Sorulan Sorular

Öncelikle bir müteahhiti tanımanın en sağlıklı yolu, daha önce o müteahhitle iş yapmış biri ile konuşmaktır. Eğer böyle bir şey mümkün olmazsa müteahhitin daha önce yaptığı işleri, bünyesinde bulundurduğu teknik kadro ve mali açıdan yeterliliği irdelenmelidir.

Projeler çizilmeden önce aile yapısına göre kaç oda gerekli olduğu, toplam büyüklüğün ne kadar olabileceği, otopark ihtiyacının nasıl karşılanacağı, balkon büyüklükleri, dış cepheye bakan oda sayısını, mutfak büyüklüğünü, balkonun hangi odalara olacağı gibi aklınıza gelen tüm konular konuşulmalıdır.

Proje fiyatları, yapının büyüklüğü, yapı sınıfı ve blok sayısına göre her bir proje müellifinin bağlı olduğu odanın belirlemiş olduğu ( mimari proje için mimarlar odası ) proje fiyatlarına ilişkin ücretler tablosuna göre belirlenir. Önce müşteri istekleri doğrultusunda hazırlanmış ön çalışma sunulur, ardından diğer projeler için fiyat istenir.

Yapılan tüm projeler günümüz fiyatlarına göre inceleyerek (mimari,statik,zemin etüt, elektrik, sıhhi tesisat, asansör) gerek yaklaşık maliyet, gerekse kesin maliyet hesaplaması yapmak mümkündür. Hesaplama yapılırken mal sahiplerinin isteklerini göz önünde bulundurarak değişen ekonomiye göre yapılan metraj üzerinden maliyet hesabı yapılmaktadır.

Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli alanlarda yer alan binalar veya riskli alanda yer almayan riskli yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte hak sahiplerine birtakım yardımlar yapılıyor. Bu yardımlar arasında kira yardımı ve kredi desteği yer alıyor. Yapıya ait tapu üzerinde sahip olunan hisseler oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu sağlaması, yapının kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesi için yeterlidir.

Çoğu Avrupa ülkesinin aksine Türkiye’de Gayrimenkul devrinden Noter değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü memuru sorumludur. Devir işlemi esnasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde alıcının ve satıcının da bulunması yasal bir gerekliliktir. İsternirse bu gereklilik bir vekaletname ile 3. şahıslara devir edilebilir. Devir işlemi sonunda Tapu belgenizi teslim alırsınız.

Tapu Devir Vergisi: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğün'e beyan edilen değerin %3,3’ü vergi olarak ödenir. (%1,65 alıcı ve % 1,65 satıcı) Bu meblağ bir devlet bankasına yatırılır. Bunun için gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyeden "asgari beyan değeri" alınır. Belediye beyan değerinden düşük gösterilemez. Aksi taktirde sonradan vergi cezası alırsınız.

Alıcı için gerekli belgeler;

1- 2 Fotoğraf
2- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
3- Vergi no

Tapu müdürlüklerine hazırlıklı olarak (istenilen bilgi ve yukarıda yazılı gerekli belgelerle birlikte) başvuru yapmanız, işlemleri süratle sonuçlandırır. Başvurularda izlenecek yöntem ve işlemler şunlardır;

•Tapu Sicil Müdürlüklerine mutlaka kendiniz veya yasal yolla (vekaletname ile) tam yetkili kıldığınız vekiliniz aracılığı ile başvuruda bulununuz.

•Yürürlükteki mevzuat gereği tapu işlemlerinde kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı ve pasaporttan başka belgenin kullanılması mümkün olmadığından, bu belgelerden herhangi birinin aslını ibraz ediniz.

•İşlemin taraflarından en az biri okuma yazma bilmiyor ise iki tanıkla birlikte, şayet işitme engelli ise veya Türkçe bilmiyorsa iki tanık yanında ayrıca yeminli tercümanla birlikte başvurunuz.

•Tapu işlemlerinde kullanılacak vekaletnamelerin gerekli şekilde noterde düzenlenmiş ve fotoğraflı olması zorunludur.

•Tapu sicil müdürlüklerinde imzalayacağınız evrakları mutlaka okuyunuz. Bir konuda tereddüde düşmüş iseniz, evrakı; görevli memur veya müdür ile görüşerek tereddüdünüzün giderilmesi akabinde imzalayınız.

•İşlemin tarafı Türk Ticaret Kanununa tabi bir şirket ise, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret sicil memurluğundan, işlem yılı içerisinde alınmış yetki belgesi ve imza sirküleri ile birlikte (asıl veya noter tasdikli) başvuruda bulunmalısınız.

•Tüm işlemlerde işlemin taraflarının T.C. kimlik numarası ile vergi kimlik numarasını belgeli olarak ibraz ediniz. Tüzel kişilerin taraf olduğu işlemlerde şirketin vergi numarasını, yetkilendirilmiş şirket temsilcisinin T.C. kimlik numarasını ibraz ediniz.

•Taşınmaz malın mülkiyetinin sözleşme ile devrine yönelik işlemlerde devir edenin bir, devir alanın iki adet 6x4 ebadında son altı aylık fotoğraflarını, işlem vekaleten yapılıyor ise vekilin aynı nitelikte ki fotoğrafını ibraz ediniz.

•Taşınmazın cinsi mesken ise veya cinsi işyeri olmakla birlikte üzerinde mesken nitelikli bağımsız bölümler bulunuyorsa zorunlu deprem sigortasına (DASK) ait poliçeyi ibraz etmelisiniz.

Bankalar yardımıyla bu tür krediler size sağlanabilir. En son faizler ve süreler için bizimle bağlantıya geçiniz. Kredi miktarı alınacak gayrımenkulun %50’sini geçemez.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin birçok devlet ile anlaşmaları sonucu Türk vatandaşlarının gayrimenkul alabildiği her ülke vatandaşı Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmektedir.

Ana ilke Mütekabiliyet yasasıdır. Yani; eğer bir Türk vatandaşı o ülkeden gayrimenkul alabiliyorsa, o ülke vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul alabilmektedirler. Kısaca Türk Pasaportuna sahip kişiler aşağıdaki ülkelerde gayrimenkulu özgürce alabilmektedirler.

O ülke vatandaşları da Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmektedirler: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Andorra, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Belçika, Belize, Benin, Bolivya, Bosna-Hersek, Botsvana, Brezilya, Cape Verde, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Estonya, Fildişi Sahilleri, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Grenada, Guatemala, Guyana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Hırvatistan, Hollanda, Honduras, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İtalya, İsveç, İsviçre, Jamaika, Japonya, Kamerun, Kanada, Kolombiya, Kore (güney), Kosta Rika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malavi, Malezya, Mali, Malta, Moritanya, Mauritius, Meksika, Moldova, Monako, Mozambik, Nikaragua, Nijerya, Norveç, Panama, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Rusya, San Marino, Senegal, Sırbistan-Karadağ, Singapur, Somali, Şili, Tanzanya, Uruguay, Venezuela ve Yeni Zelanda.

Askeri alanların dışında kalan gayrimenkuller için Türkiye’de herhangi bir sınırlama yoktur.